窩心的客戶分享 - 控制情緒排解壓力不再撞牆


「究竟我嘅生存有乜嘢意義?」呢個就係個案 C 第一次催眠治療會面時交畀我嘅問題。生存意義,wow,好 grand 呀,一開始嘅時候都唔知從何入手,我好直接咁問:「生存意義,你係咪想拯救地球🌍?」🤣🤣🤣

傾談時,發現 C 是一位對自己要求過高,不懂怎樣梳導情緒,喺緒失控嘅時候,會自己撼頭埋牆的女士,哈哈,十足CCTVB劇集中嘅古希晨醫生🤣🤣🤣!

古希晨俾自己過多嘅家庭及工作壓力,不懂如何處理關係,將自己逼得好盡,甚至乎逼到抖唔到氣,開始懷疑人生,亦因此尋求協助。💁

了解過後,順藤摸瓜,替她糾正了某些執念,嘗試用另一個角度去睇同一件事,特別在家庭方面放低錯誤嘅受害者角色,並教導她控制情緒嘅方法,採用輕鬆嘅心態去面對生命,佢嘅世界亦變得不一樣。😋😋😋

跟古希晨的會面是愉快的,在她臉上常會找到恍然大悟的愉快笑容。有時我哋會以為自己面對嘅問題好複雜好難搞,但原來只要搵啱方法,在專業人士嘅協助下,畀個心靜落嚟,逐一處理,會發現原來係可以解決嘅。🤭

生存意義其實可以係由自己定,未必一定要好偉大好偉大,亦未必一定要畀好大的missions自己去達到,其實簡簡單單過輕鬆愉快嘅平衡生活,都可以成為生存意義。

哈哈!話明係晨醫亦都唔係咁懂表達,睇下唔再撼頭埋牆嘅晨醫嘅簡單分享吖!🤣🤣🤣

窩心的客戶分享 - 控制情緒排解壓力不再撞牆

嚟催眠之前諗左好耐主要想解決咩問題,點知三次之後,原本有既問題都全部傾晒。

去左一次之後,覺得個效果好顯著,有啲神奇既感覺添 ,可能諗住第一日都係傾下啲問題係點,但已經有明顯改善。

多謝你帶俾我全新既體驗,除左係催眠治療既體驗之外 ,仲有原來人生都可以輕輕鬆鬆☺️!

留言

這個網誌中的熱門文章

(第四十五屆) 西藏頌缽療法工作坊(初階) - 改期

自我催眠小方法: 放下頭腦進入夢鄉