窩心的客戶分享:背叛.信任.尋回甜美笑容


等到頸都長,哈哈,在2015這新的一年,終於收到一篇客戶感想,對久未收到客戶感想的我來說,實在太感動喇!

人與人的關係建立在信任的基礎上,一旦信任瓦解,便可能釀成悲劇,特別是另一半的背叛,所帶給我們的震驚與沮喪,甚至可以持續好幾年。若不好好處理,當中產生的不安定感,更可能跟隨你一輩子。

T
是位性格爽朗、笑容甜美的女子,卻被老公有外遇的不幸弄得整個人憔悴不己,甚至對自已失去信心,怕出街、怕上班、怕面對人,焦慮得不能入眠、不能進食,甚至覺得生命再沒有意義......

其實T是一個令我擔憂的個案,陪著她經歷跟老公如坐過山車的感情發展,說真的,稍有不慎,便不會有今天能走出困境的局面。我一向處理個案的方式,是出於對方的自願性,要來便來,不來便算,怕被人誤會我R生意(對不起,諗唔到比R更傳神的字,若有更合適的字請提供 :p),唯獨T,哈哈,我卻是半強逼著哄她上來,為甚麼?真的不想值得活得更好更幸福的她受此折磨。


在五節催眠治療中,看著她的轉變,由不願放棄,到重新審視跟老公的關係,再了解自己的需要,變得更堅強、更自信,跟身邊的人建立聯系,終能將此段已死的婚姻放下,讓自已恢服過來,重新上路,重新振作,做番自已。

放下執著,從經歷中學習,得到的卻會更多。T的經歷究竟如何?大家一齊睇睇吖。

背叛.信任.尋回甜美笑容

當初搵 Serina係因為我當時離婚,情緒真係好差,食唔倒瞓唔倒,好怕出街,因為我好怕見到我老公。我就上網搵心理醫生,見到 Serina 係催眠治療師,我就抱住好奇心去試一試。其實網上有好多,但係我唔知點解想搵 Serina

第一次見 Serina,我選擇用平和方法。因為Serina好耐心咁解釋o左俾我聽,而開頭佢都用o左好多時間了解我背景,真係大鑊過廉政公署。

第一次做完我已經放鬆左。其實我一星期做一次,由開頭冇胃口,瞓唔倒變得瞓得食得,仲會有番笑容。同埋我好感動係我有困難佢真係會幫我,真係會send message 俾我好關心我。

我最後都有用激烈D果隻方法,我同自己細個再溝通過,原來我一直都冇好好原諒自己。我而加對自己好好呀,因為我了解得自己更加多。工作上的壓力,Serina都幫我解決o左好多,明白o左好多野。

我覺得自己好好彩,揾到Serina,佢真係好好好人,真係關心病人,o係我最失落o既時候,佢幫o左我好多!愛死佢!

Ps. 佢個人成日笑,搞到我對住佢都成日笑 wakakakaka

(PPs. T,係因為你講o既好好笑,我先會成日笑,我都係被妳的甜美笑容感染,況且,笑下咪好囉,唷~~

留言

這個網誌中的熱門文章

學員分享:西藏頌缽療法初階-好有心、好有心、好有心嘅有心人

怎樣才能增強頌缽的力量

休假啟示:25.11 - 11.12.2019