自我催眠小方法:沉著安穩如泰山


喜歡行山的我,以往行喜馬拉雅山、征服一個又一個的山峰是家常便飯,但Covid 19 令我裹足不能遠遊,唯有寫一篇與山巒有關的自我催眠小方法,以慰寂寥!

當你望着一座高聳入雲的高山時,你會有什麼感覺?

香港正經歷前所未有的轉變,如何讓自己平靜下來以應付現今的擾亂及躁動不安、以及對未來的不安,相信是現在香港人所需要的。

如你也受到困擾,或者想令自己更加平靜安定,不妨試試以下的自我催眠方法,以山的獨有特質,將穩定平靜嘅力量灌注給自己。

自我催眠小方法:沉著安穩如泰山

🔮1. 慢慢吸氣,慢慢呼氣,將專注力集中喺呼吸當中,同時慢慢將身體放鬆🧘。

🔮2. 感受一下你嘅呼吸,如果係快嘅,將佢放慢;如果係平穩嘅,將佢放得更輕,逐漸調節成緩慢、穩定、自在而有規律嘅節奏🧘🧘。

🔮3. 然後將你面對嘅壓力、困擾、緊張、不快或不安,幻化成一團團黑煙,每一次呼氣時,將這些黑煙呼出,形象化地將這些壓力由身體及心靈化為輕煙再釋放出來🌪️;吸氣時,將一股平靜輕鬆穩定嘅力量溫柔地注入身體中,逐漸將整個人放鬆。

🔮4. 開始想像跟前有一座山,一座崇高美麗嘅山,呢座可以係你熟悉而又喜歡嘅山、一座你曾經踏足過留下足跡嘅山、一座對你有特別意義嘅山、或者一座你夢寐以求想踏足嘅山…觀賞呢座喺你面前出現嘅山。

🔮5. 山嘅背後係一大片藍藍嘅天空,悠閒地飄浮著片片白雲☁️,好寧靜,好舒服。開始觀察呢座山嘅細節:呢座山嘅外形係點🌋?有幾高?係雪山🏔️?充滿岩石陡峭嘅山?定係充滿綠色樹嘅山?山頂有冇積雪?山上面有咩樹木?…  

呢啲元素可隨你嘅心情轉變,自然隨意地浮現出你眼前想見到嘅呢座山,一座安穩屹立於大地上嘅山。

🔮6. 跟隨呼吸節奏,感受一下自己嘅身體逐漸變成山一樣,逐漸變得安穩沉實,每一下呼吸令你更沉穩淡定。中途如有雜念,溫柔咁將自己帶回呼吸中,讓自己能再次專注於山的聯想,享受呢種能夠穩穩定定立於大地上的力量。

若你能夠持之以恆地做這「山的練習」,平靜安定的力量會逐漸增強,亦會較易將散亂的心收起。若你感覺心亂不安時,亦不妨試試以上方法,畀自己能穩穩陣陣,泰然面對!

留言

這個網誌中的熱門文章

第四十七屆 西藏頌缽療法工作坊(初階) - 已滿

怎樣才能增強頌缽的力量